Rautenstrauch-Joest-Museum – Cultures of the World

Where we live, what we believe in and where we belong - these are common themes that are important to every culture. The Rautenstrauch-Joest-Museum is the only one of its kind in the state of North-Rhine Westphalia and is housed in a spacious new building with an innovative presentation concept. An exhibition area of 3,600 square metres shows the rich variety of world cultures.

The theme-based presentation "People in their Worlds" takes visitors on an interactive multi-media voyage of exploration where they learn more about the European view of other cultures and familiarize themselves with different concepts of life. Impressive exhibits from Africa, Asia, America, Oceania and Europe illustrate themes that concern people worldwide and enthral visitors from all age groups. The theme-based presentation "Comprehending the World" provides an insight into the European view of other cultures as reflected in travelogues, art and museums.

The presentation "Shaping the World" takes a closer look at different ways of living. What does a Gamelan orchestra from Indonesia sound like? What is the role of masks in rituals? How do nomads survive in the desert? Comparing cultures to detect commonalities and differences is at the heart of this ethnological museum that is fun and makes you want to know more.

public guided tours (in German only)

Do. 01.07.

Für: Erwachsene | Von: Museumsgesellschaft RJM e.V. | Treffpunkt: Kasse

So. 04.07.

Für: Erwachsene | Von: Museumsgesellschaft RJM e.V. | Treffpunkt: Kasse

So. 11.07.

Der Mensch in seinen Welten – Das Rautenstrauch-Joest-Museum im Überblick

Für: Erwachsene | Von: Museumsgesellschaft RJM e.V. | Treffpunkt: Kasse | Teilnahme: kostenlos | zzgl. Eintritt

acitivities (in German only)

Mi. 23.06.

Performance | Rautenstrauch-Joest-Museum - Kulturen der Welt

SusaHee Performance, Susanne Helmes

Für: Alle | Von: Rautenstrauch-Joest-Museum | Teilnahme: kostenlos

Do. 24.06.

Performance | Rautenstrauch-Joest-Museum - Kulturen der Welt

SusaHee Performance, Susanne Helmes

Für: Alle | Von: Rautenstrauch-Joest-Museum | Teilnahme: kostenlos

current Exhibition

Invisible Inventories

May 28, 2021 to August 29, 2021

DE „Invisible Inventories“ ist ein Kooperationsprojekt von RJM, Weltkulturen Museum Frankfurt und den National Museums of Kenya. Die Kenia-Sammlungen der beiden deutschen Museen bildeten den gemeinsamen Forschungsgegenstand, deren Forschungsergebnisse und künstlerischen Arbeiten in Ausstellungen in den drei beteiligten Institutionen präsentiert werden.

Artist Meets Archive #2

May 22, 2021 to July 4, 2021

DE Im Rahmen der Photoszene Residency Artist Meets Archive (AMA) wird sich die in Dakar lebende Künstlerin Yasmine Eid-Sabbagh mit dem historischem Fotoarchiv im RJM auseinandersetzen. Eid-Sabbagh verbindet Forschung, Gesprächs-, Bild- und (Meta-) Archivierungspraktiken, um über die Wirkungsweise von Fotografien im Spannungsfeld von Kollektivität und Macht zu reflektieren.

RESIST! The Art of Resistance

April 1, 2021 to September 5, 2021

This special exhibition deals with different forms, moments and stories of resistance against colonialism and its current manifestations. The museum has invited the curators and activists Peju Layiwola from Nigeria, Esther Utijua Muinjangue and Ida Hoffmann from Namibia, Timea Junghaus from Hungary, and Elizaveta Khan and Mona Leitmeier from Cologne to curate their own rooms. Their works will be complemented by objects from the permanent museum’s collection.

preview

I’M NOT YOUR FETISH.

October 8, 2021 to February 14, 2022

DE Die Ausstellung I'M NOT YOUR FETISH greift eine erschreckend unromantische Annäherung an das Thema Liebe auf, indem sie Kunstwerke und Künstler präsentiert, die emotional nicht mit dem gängigen Verständnis des Begriffs übereinstimmen. Die Ausstellung will einen Raum für die Abkehr von der Liebe als einschränkender sozialer Grammatik für Zweisamkeit eröffnen und zeigt Alternativen auf, um diesen "Teufelskreis" zu durchbrechen.

Eine Seele in Allem!

November 5, 2021 to February 20, 2022

DE Das RJM bewahrt eine außergewöhnliche Sammlung von Objekten der Ainu-Gruppen Nordjapans aus dem späten 19. Jh. Die Ausstellung versucht, neben der Vermittlung der Schönheit der Ainu Kulturen und ihrer Objekte auch einen Einblick in die ethnic-revival-Bewegung der heutigen Ainu-Gruppen zu geben und dabei einer Vielzahl von Ainu-Repräsentant*innen Öffentlichkeit zu schaffen, um ihre Perspektiven und Meinungen kennenzulernen.

Cäcilienstraße 29-33
T +49-221.221-31356
F +49-221.221-31333
rjm@stadt-koeln.de

Opening hours

Tue to Sun (incl. public holidays) 10 a.m. to 6 p.m.
Thu 10 a.m. to 8 p.m.
Every 1st Thu of each month: 10 a.m. to 10 p.m.
closed on Mondays

Admission

Admission to the permanent collection Adults: 7 €
Concession: 4.50 €
Combination ticket (permanent and special exhibitions):
Adults: 10 €, concession: 7 €

Free admission for children up to 6 years, for Cologne residents up to 18 years, students (incl. 2 teachers per group), holders of the KölnPass, Cologne residents on their birthday

Free admission to the permanent collection on the 1st Thu of each month (except public holidays): for Cologne residents.

Public transport

bus, tram, underground: "Neumarkt" (5 min walk)
Car park
Cäcilienstraße